Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 
 
 
 
 
 

Şarap Nasıl İçilir ?

Genel kurallar

* Sofrada ilk olarak genç, daha sonra olgun ve en son olarak yıllanmış şarapları içiniz.
* Şarapların büyük bölümü satın aldığınızda içilmeye hazırdır.
* Yeni bir şişeye başlarken mutlaka kadehlerinizi değiştiriniz.
* Beyaz etle beyaz şarap, kırmızı etle kırmızı şarap genellemesi çok katıdır. Bu aşamada damak tadınız doğrultusunda seçiminizi yapınız.
* Kırmızı şaraptan önce beyaz şarap, kuvvetli şaraptan önce hafif şarap, zengin ve kompleks şaraptan önce basit şarapları içiniz.


Kırmızı şaraplar

Servis ısısı
Kırmızı şarap oda sıcaklığında içilmelidir. Peki hangi oda sıcaklığı geçerli olmalıdır? Esas olarak hafif kırmızı şaraplar 10 ila 14 derece arasında, kuvvetli kırmızı şaraplar ise 14 ila 18 derece arasında içilmelidir.

Havalandırma
Kırmızı şarap içilmeden önce mutlaka havalandırılmalıdır. Şarap genç ise bu süre yaklaşık 10 dakika, yıllanmış bir şarap ise bu süre yaklaşık 45 dakika civarında olmalıdır. Şarabın havalanmasını hızlandırmak için şarabın bir karafa aktarılmasında fayda vardır. Böylece şarap aromasını ve kokularını çevresine daha hızla sunacaktır.

Kadeh boyutu
Kırmızı şarapların büyük kadehlerde içilmesi önerilmektedir. Böylece şarabın özelliklerinde kaynaklanan aromaları ortaya çıkacak ve şişede beklerken edindiği kötü kokuları kaybedecektir.

Beyaz şaraplar

Servis ısısı
Beyaz şarap soğuk içilmelidir. Ancak ne kadar soğuk içilmelidir? Tatlı beyaz şaraplar 4 ila 6 derece, sek beyaz şaraplar ise 6 ila 10 derece arasında içilmelidir.

Kadeh boyutu

Beyaz şaraplar ufak kadehlerde içilir. Böylece kadehteki şarap ısınmadan tüketilir ve kadehe her defasında serin şarap ilave edilir.

Servis sıcaklıkları

Şarabı doğru sıcaklıkta içmek esastır. Yanlış bir sıcaklık şaraptan alacağınız keyfi yok edebilir. Aşağıda şaraplar için servis sıcaklıkları tablosu bulunmaktadır:

Kuvvetli veya yıllanmış kırmızı şaraplar

18°C
Boğazkere, Avustralya Shiraz'ı, Kalifornia Cabernet Sauvignon'u, Rhône Şarapları, Rekolteli Portolar
17°C
Öküzgözü-Boğazkere kupajları, Bordeaux şarapları, Châteauneuf-du-Pape, Güney Afrika Pinotage'ı, Şili ve Avustralya Cabernet'leri
16°C
Kırmızı Côte d'Or Burgandy, Güney Fransa kırmızıları, Güney İtalya kırmızıları, Rioja, Avustralya ve Kaliforniya Pinot Noir'ları, Tawny ve Ruby Portolar
15°C
Kalecik Karası, Öküzgözü, Côte Chalonnaise, genç Zinfandel, Oregon Pinot Noir, Yeni Zellanda Cabernet ve Pinot Noir, Maderia

Genç veya hafif kırmızı şaraplar
14°C
Ada Karası, Papazkarası, Chinon, Bourgueil, Kuzey İtalya ve Washington State Cabernet Sauvignon, Valpolicella, genç Chianti
12 - 13°C
Genç Beaujolais, kırmızı Sancerre, Bardolino, genç İspanyol ve Portekiz kırmızıları, vin de pays

Kuvvetli veya yıllanmış beyaz şaraplar
10°C
Kaliforniya ve Avustralya Chardonnay'leri, Sauterne'ler, beyaz Côte d'Or Burgundy, tatlı Alman şarapları, Rhine ve Mosel Kabinett ve Spätlese, Tokay, Avustralya likör Muscat'lar, meşe fıçıda İtalyan Chardonnay'leri, beyaz Rioja, Fino ve Amontillado Sherry'ler, Maderia, beyaz Port
9°C
Narince, Beyaz Pessac-Léognan ve Graves, kuzey doğu İtalyan beyazları, Washington State Chardonnay, Şili Chardonnay, Avustralya Semillon, Yeni Zellanda Chardonnay

Genç veya hafif beyaz şaraplar
8°C
Emir, Alsace, Chablis, Côte Chalonnaise ve beyaz mâconnais'ler , sek Alman şarapları, Avustralya Riesling'i, Avusturya Reisling'i, roze Cabernet ve grenache

Şampanya ve köpüklü şaraplar
7°C
Kaliteli Şampanya ve köpüklü şaraplar, Sancere, Şili ve Yeni Zellanda Sauvignon Blanc'lar
6°C
Beyaz Bordeaux, Muscadet, Anjou, diğer Sauvignon'lar, Asti, meşesiz beyaz Roja'lar
5°C
Qba Alman şarapları, Soave, genç İspanyol ve Portekiz şarapları, Vinho Verde, İsviçre Chasselas, Avusturya Grüner Veltliner, ucuz rosé
2-4°C
Ucuz köpüklü şaraplar

Hangi kadeh, hangi şarap?
Şarabınızı nasıl bir kadehte içeceğiniz konusunda kararsız mı kaldınız? Genel hatları ile klasik şarap kadehlerini görebilirsiniz.

Uzman içişi

Bir uzman nasıl şarap içer? Sistematik uzman hareketlerini ve anlamlarını görmek için sizlere kısa bir açıklama hazırladık:
Yavaşça boşaltın
Açtığınız şarabın dibindeki tortu şişenin dibinde kalacak biçimde yavaşça şarabı boşaltın.
Konsantre olun
Tüm duyularınızı tadım üzerine yoğunlaştırın.
Renklerin dünyası
Yarıya kadar dolu olan bardağınızı beyaz bir zemin üzerine eğerek renkleri inceleyin.
Burun ve zihin keyfi
Bardağı eğip burnunuzu bardağın içine sokun. Derin bir nefes çekin ve kokuları tanımlamaya çalışın. Bu hareketi şarabı bardakta biraz çevirdikten sonra tekrarlayın.
Dil, ağız ve damak zevki
Küçük yudumlar alıp ağzınızda şarabı çevirin.
Takdir
Daha önce edinmiş olduğunuz lezzet hafızanızı zorlayın ve şarabı mukayese edin. Yorumunuzu yapıp çevrenizdeki dostlarınız ile paylaşın